Nilca – 100 ani

Prof. Vasile Nilca – 100 de ani

29 oct. 2014

 

 În slujba horticulturii românești

Vasile NILCA –

sărbătorirea împlinirii vârstei de 100 de  ani

 

          Momentul împlinirii vârstei de 100 de ani a Profesorului Vasile NILCA și șansa de a fi alături de o personalitate simbol a horticulturii transilvănene, a oferit cadrelor didactice, studenţilor și întreg personalului Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, un prilej aparte de a celebra evenimentul.

         Cu această ocazie de aleasă sărbătoare, personalul universității, studenții și invitații au participat la festivitatea organizată în Aula Magna “Mihai Şerban” a USAMV Cluj-Napoca, după următorul program:

 

29 octombrie 2014, Aula Magna “Mihai Şerban”, USAMV Cluj-Napoca

În slujba horticulturii românești – Vasile NILCA – sărbătorirea împlinirii vârstei de 100 de  ani

 

12,00-12,05

Deschiderea festivităţii – Rectorul Universităţii, Prof. dr. Doru PAMFIL

12,05-12,10

Mesajul primarului municipiului Cluj-Napoca, Prof. dr. Emil BOC

12,10-12,20

Prof. Vasile NILCA, scurtă biografieProf. dr. Radu E. SESTRAŞ, Decanul Facultăţii de Horticultură din Cluj-Napoca

12,20-12,50

Luări de cuvânt:
Prof. dr. Liviu Al. MĂRGHITAȘ – Președintele Senatului USAMV, Rector USAMV (2000-2008)Prof. dr. Gheorghe GLĂMAN – Președinte SRH, ASAS Secția Horticultură

Prof. dr. Alexandru SALONTAI – Rector USAMV (1984-1990)

Prof. dr. Leon Sorin MUNTEAN – Rector USAMV (1990-2000)

12,50-13,00

Mesaje de felicitare, diplome

13,00-13,15

Cuvântul sărbătoritului – Prof. Vasile NILCA

13,30

Acordarea de autografe pe cartea ‘Amintiri… Amintiri…’ (Vasile Nilca, 2014, Cluj-Napoca); discuții, amintiri…

         Cadrele didactice și studenții au fost încântați de discursul sărbătoritului, Prof. dr. VASILE NILCA, apreciind evenimentul ca unul de-a dreptul unic, al universității, Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca și al horticulturii românești!

Vasile Nilca, profesorul de 100 de ani, aniversat la USAMV

Ziua de Cluj

29 oct. 2014

Personalitate a horticulturii transilvănene, Vasile Nilca, a elaborat primul curs de ‘Legumicultură’ și a participat la construirea primei sere experimentale din cadrul universității, precum și amenajarea unor spații destinate activităților didactice și de cercetare.

Nilca a fost primul titular la legumicultură și floricultură, funcție din care a inițiat și a organizat funcționarea acestei discipline în perioada 1949-1957. În 1972 obține titlul științific de doctor cu titlul “Studii privind zonarea producţiei de legume în Podişul Transilvaniei”.

Cu ocazia împlinirii unui secol de viață, Nilca a fost premiat cu titlul de profesor laureat pentru întreaga activitate și contribuție la dezvoltarea învățământului superior horticol din Transilvania și cu o medalie. Primarul Emil Boc i-a dăruit o diplomă aniversară și o medalie.

La eveniment au participat rectorul USAMV, Doru Pamfil, decanul Facultății de Horticultură, Radu Sestraș, Liviu Mărghitaş – președintele Senatului USAMV, Gheorghe Glăman – președintele Societății Române a Horticultorilor și al Secției de Horticultură din Academia de Științe Agricole și Silvice, Alexandru Salontai – rector USAMV (1984-1990) și Leon Sorin Muntean – rector USAMV (1990-2000).

Este un moment unic în viața mea. În timpul celor care au luat cuvântul, mi s-a derulat filmul care spune: “Trecut-au anii ca norii lungi pe șesuri“.  Într-adevăr, mulți ani au trecut de când în această sală, în anul 1939, eruditul profesor Grăniceanu m-a declarat absolvent al Academiei de Înalte Studii Agronomice Cluj – cum se numea pe atunci această instituție – și încununează diploma de inginer agronom. Cele mai mari satisfacții le-am obținut la catedră, în această atmosferă de înaltă ținută academică, în care am reușit, după măsura posibilităților pe care le aveam, să fiu un dascăl dătător de sfaturi, să fiu în slujba celor care așteptau de la mine cunoștințe…  Urarea mea este să ajungeți la vârsta mea și apoi, veți mai vedea, mai departe!“, a spus profesorul aniversat…  

Foto: Mihai Medan